Historien

Efter i mange år at have gået under navnet Byfesten i Sønderborg, blev SVS etableret i 2020.

Byfesten i Sønderborg begyndte i det små med Atletklubben Alsia – nu Brydeklubben Alsia – som ene-arrangør i 1969. Den daværende formand for Alsia, Jørgen Jørgensen mente, at der skulle skaffes penge til Alsia’s 50års jubilæum i 1971 og derfor blev der arrangeret en ”Fagenes fest”.

Det blev en så stor succes, at det blev for meget for en klub. Alsia indledte et samarbejde med SB – nu SUB – og Vidar. Der blev nedskrevet love og paragraffer. Byfesten var en realitet, og siden 1970 har de tre gamle idrætsforeninger i Sønderborg hvert eneste år samlet tusinder og atter tusinder af kroner til deres ungdomsafdelinger.

De fire dages byfest på Ringriderpladsen begynder altid på Kristi Himmelfartsdag og varer til søndag aften. Det er altid med Kjærs Tivoli på festpladsen, der er et kæmpestort dansetelt, øltelte, kaffe og æbleskiver, ringriderpølser og masser af gøgl.

Byfesten i Sønderborg er mest kendt for ”Verdens største damefrokost”, hvor grænsen er sat ved knap 1000 deltagende kvinder. Damefrokosten har tidligere været i Guiness rekordbog.

I 90’erne var der stort vognoptog gennem Sønderborgs gader med efterfølgende ”Fagenes fest” – først på Sønderborg Stadion med legendariske Gunnar ”Nu” Hansen ved mikrofonen – og et par år foregik tovtrækning og vandpudekamp på Ringriderpladsen.

Gennem de mange år med byfest – som har haft enkelte afstikkere uden for Ringriderpladsen – har der været underholdning med internationale og danske stjerner til gavn og glæde for klubbernes ungdomsarbejde.